FELELŐSEN MAGADÉRT

Külcsín és belbecs – Beszámoló a FEME Szalonról (1. rész)

 Elhízás, hormonális zavarok, fizikai fájdalmat okozó intim együttlétek, az önelfogadás fontossága, újrakezdés – többek között ezek a témák merültek fel a FEME Szalonon. A FEME szakértői és a közönség tabuk nélkül beszélgettek a nőket érintő aktuális problémákról.

A Felelősen Magadért Nőgyógyászati Egészségvédelmi Egyesület (FEME) fő küldetése, hogy edukálja a nőket a XXI. század adta egészségügyi lehetőségek és kötelességek tekintetében. Az Egyesület fő üzenete, amelyre fel szeretné hívni a figyelmet: „Önmagadért csak Te vagy felelős!” Ezért fontos, hogy legyen egy olyan közösség a nők számára, ahol valóban hiteles és naprakész információt kaphatnak. A FEME-szakértők tudásukat ennek a célnak szentelik; a nők bátran megoszthatják velük a történetüket, és feltehetik a kérdéseiket. A FEME közösség tagjai tanácsért, segítségért fordulhatnak a FEME szakembereihez, legyen szó nőgyógyászati problémákról, például vérzési rendellenességről, miómáról, endometriózisról, PCOS-ről vagy akár a mindennapok testi-lelki terheiről.

A FEME Szalon második nyilvános rendezvényén a közönség is aktívan részt vett a felmerült témák megvitatásában, továbbá a jelenlevők négyszemközt is kérdezhettek a szakértőktől. Az Egyesület számára újból bebizonyosodott, hogy szükség van az olyan jellegű eseményekre, ahol a nők tabuk és szégyenérzet nélkül, egy otthonos, elfogadó közegben beszélhetnek a problémáikról, ugyanakkor hiteles, naprakész információkhoz juthatnak hozzá.

Az ideális testsúly elérése az egészég miatt legyen fontos!

Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét leginkább az egészség és az életmód összefüggéseiről faggatta a közönség. A doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy számos nőgyógyászati problémát, hormonális gondot okozhat az elhízás, ahogyan a soványság is. Ugyanez vonatkozik a túlzásba vitt sportra vagy éppen a kevés mozgásra.

Már az elején előtérbe került annak tisztázása, hogy „mikor gyanakodjunk túlsúlyra, hány kiló plusz jelent problémát?” A FEME-szakértői az elhízás témaköréhez kapcsolódóan elmondták, hogy „nők lévén” megérti a női hiúságot, őket is bosszantja, ha felszednek pár kilót, de ne a külvilág visszajelzései alapján határozzuk meg azt, hogy mennyire vagyunk „jó nők”. Elsősorban az egészégünk megőrzésének érdekében érdemes a testünkkel foglalkozni. A túlsúlyt, az egészégünket érintő és ne esztétikai problémaként kezeljük! Sajnos, Magyarországon kiemelkedően sok az elhízottak aránya, az OECD világszervezet adatai szerint Európában hazánkban a legmagasabb. A felnőtt lakosság hatvan százaléka túlsúlyos.

A doktornő szerint, ha valakinek nem változott meg az életmódja jelentősen, és figyel arra, mit eszik, rendszeresen mozog, mégis „indokolatlanul” jó pár kilóval növekedett a testsúlya pár hónap alatt, akkor mindenképpen fontos kivizsgálni, mi állhat a háttérben, és megelőzni az esetlegesen kialakuló nőgyógyászati betegségeket. Objektív mérőszámként a testtömegindexet is használják a „normális testsúly” megállapítására, mégis jobb, ha szakemberhez fordulunk.

Dr. Katona Renáta elmagyarázta, milyen összefüggésben áll a túlsúly és a hormonok egyensúlyának elbillenése. A testben komplex folyamatok játszódnak le, így az elfogyasztott étel, a sport, az életvitelünk mind befolyásolják a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjét is. Például a gyors felszívódású szénhidrátok (fehér lisztből készült kenyér, rizs, krumpli stb.) növelik a testtömeget. A zsírszövet pedig ösztrogénraktárként működik, vagyis az elhízás következtében nőhet az ösztrogén szint. Számos nőgyógyászati betegség hátterében pedig az áll, hogy a szervezetben az ösztrogén kerül túlsúlyba. Akiknél ez az eset áll fenn, azok „érzékenyebbek” például a miómára, amely a méhizomzat jóindulatú daganata. „Bizonyos típusú mióma kezelhető az által is, hogy ellensúlyozzuk az ösztrogéndominanciát életmódbeli változással. Sporttal, a táplálkozási szokások megváltoztatásával. Ma már számos más egyéb módszer is létezik a mióma kezelésre, amelyek hatékonyak és javítanak a páciens életminőségén.” A miómák eredményesen kezelhetőek, a kezelési terápia kiválasztása során az orvos figyelembe veszi a tüneteket, a miómák méretét, elhelyezkedését, darabszámát, a páciens életminőség romlásának hatásfokát, valamint a családtervezési szándékot. Ennek megfelelően dönthet a gyógyszeres kezelésről, sebészeti eljárásról (amely során eltávolítják a miómát), illetve a méh teljes eltávolításáról is. Számos esetben nem „bántja” az orvos a miómát, nincs szükség beavatkozásra, csupán rendszeres kontrollvizsgálatra

Dr. Katona Renáta rávilágított arra is, hogy túlzott sport és a túlzásba vitt diéta sem tesz jót a szervezetnek. Fontos, hogy mennyi zsírpárna van rajtunk: az se jó, ha sok; de az sem, ha túl kevés: „Bizonyos élsportolóknál gyakori kísérő jelenség, hogy évekre megszűnik a menstruációjuk. A balett-táncosok esetében pedig nem ritkán hormonzavar is fellép. Mindez jól mutatja, mennyire bonyolult hormonális folyamatok játszódnak le a testben, ami az egész szervezetre kihatnak.”

A doktornő hangsúlyozta, hogy az életmód mellett, a genetikai adottságok is hajlamosítanak bennünket bizonyos hormon túlsúlyára. Vannak úgymond progeszteron dominanciájú nők, ők általában izmosak, magasak, szikárak, vékonyabbak; míg azok a nők, akiknél a szervezetükben az ösztrogén van túlsúlyban már „eleve” kerekdedebb női formával bírnak.

Ne vesszen el az érintés!

Dr. Csereklye Andrea a FEME szexuálterapeuta szakértője a közönség kérésére, arról osztotta meg gondolatait, hogy mit lehet tenni, amikor az élet nehezebb időszak elé állítja a nőket. Bizonyos nőgyógyászati betegségek –úgy, mint a mióma, az endometriózis – következtében az intim együttlétek fájdalmat okozhatnak. A szakértő mindemellett megemlítette, hogy létezik olyan betegség is, ahol az adott nő úgy érzi, hogy a hüvely állapota miatt szinte lehetetlen a behatolás; illetőleg van olyan páciense is, akinek azzal van problémája, hogy a hüvely teljesen összezáródik együttlétkor.

A nők azt hiszik ilyenkor, hogy menthetetlen helyzetben vannak, és inkább felhagynak a szexszel. Holott egy szexuálterapeuta tud segíteni! Például vannak olyan pózok, amelyekkel újból örömtelivé lehet tenni az együttlétet. Nem szabad feladni a szexet nőgyógyászati betegség esetén sem, ugyanis annak hiánya rossz irányba tereli a kapcsolatot. Azt szoktam mondani, hogy ne mindig a behatolás legyen az együttlétek célja, hanem a petting, egymás simogatása, az érintés maga! Aztán ha úgy alakul, hogy lesz behatolás, az szuper; ha nem, az is jó. A tanácsadásokon a pár újból tanulja az előjátékot, valamint megint felépítik a szexuális életüket, mintha tiszta lapot kezdenének. Ne vesszen el az érintés a párkapcsolatból! A praxisomban jól látom, hogy amint alábbhagy ez a fajta testi intimitás, a pár is eltávolodik egymástól. Ezenkívül, sajnos azt tapasztalom, hogy az érintés egyre inkább kimarad a mai fiatalok életéből. Az első randin már ágyba bújnak: eszméletlenül gyorsan haladnak. Így kihagyják azt az érzést, milyen beleborzongani az első kézfogásba, milyen hetekig csak csókolózni. Mindez lelki és szexuális gondokhoz vezethetnek az életük során. Terápián az egyik cél éppen az, hogy igyekszünk visszahozni egy pár életébe az érintésnek, a másik simogatásának, minden teljesítménytől, kényszertől mentes örömét.”

Hogyan tovább? – Beszámoló a FEME Szalonról (2. rész)

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.