FELELŐSEN MAGADÉRT

Hogyan tovább? – Beszámoló a FEME Szalonról (2. rész)

Milyen az élet hatvan felett?

Rangos Katalin Príma Primissima díjas újságíró, a FEME alapító tagja arról számolt be, hogyan élte meg azt, amikor átlépte a hatvanadik életévét. Őszintén beszélt arról, mi jelentette számára a legnagyobb kihívást: „Egyszer csak, felszaladtak rám a kilók, mondhatni egyik napról a másikra. Nehéz volt megszokni, hogy nem ugyanaz a nő néz vissza rám a tükörből, hanem egy teljesen más formájú, kerek nő. Hirtelen két mérettel nagyobb ruhákat kellett vásárolnom, más stílusban kellett öltözködnöm, mint addig. Nekem ez okozott egy kisebb fajta megrendülést, mentális problémát. Aztán rájöttem, hogy ezzel muszáj megbarátkoznom. Úgy döntöttem, inkább élek tovább vidáman a plusz kilóimmal, minthogy keseregjek a külsőm miatt. Tudom, hogy hatalmas közhely, hogy »Fogadd el magad!«, mégis igaz. Ugyanis, ha nem fogadod el magad, azzal csak saját magad alatt vágod a fát, saját magaddal bánsz el. És mondd: miért lennél önmagad ellensége?

Rangos Katalin minden nőt arra bíztatott, hogy a koroktól függetlenül érezzék magukat jól a bőrükben. Az újságíró azt tapasztalta, hogy hatvan felett is ugyanolyan fiatalosnak lehet maradni lélekben, mint harmincévesen. Természtesen, bizonyos változások letagadhatatlanok: „A bőr nem ugyanolyan ruganyos, mint régen, az arcunkon a ráncok is egyre inkább gravitálnak lefelé – de ezt lehet méltósággal viselni. A kinézet miatt már csak azért sem érdemes elkeseredni, mert »minden zsáknak megvan a maga foltja«. Biztos, hogy lehet olyan férfit találni ezen a világon, aki pont úgy szeret minket ahogy vagyunk. Arról nem is beszélve, hogy a férfiak is öregszenek, az ő testük is löttyedt itt-ott... Ha elfogadjuk magunkat és a partnerünket is; ha megőrizzük a vitalitásunkat, életkedvünket; akkor minden rendben lesz. Még a szexuális életet is beleértve…”

Dr. Katona Renáta felhívta a figyelmet arra, hogy dolgozhatunk a külsőnkön, a pszichés beállítottságunkon is, viszont a petefészek fiatalságát nem lehet megőrizni, ugyanis negyven év felett a spontán teherbeesés jelentősen lecsökken: „Ezért lényeges, hogy a nők kivételesen tudatosan gondolkodjanak a gyerekvállalásról. Lélekben lehetünk kortalanok negyven, ötven, hatvanévesen is, de a petefészek nem marad fiatal.”

A szakadék mélyén is van választás

Jaksity Kata, a FEME egyik alapítótagja arról mesélt, milyen az, amikor nem egyszerű megőrizni az életkedvünket, milyen, amikor úgy érezzük, hogy „minden összeomlott”. A népszerű műsorvezető elmondta milyen nehézségeken ment keresztül az elmúlt években, hogyan állt talpra, mi az újrakezdés titka: „Legutóbb egy évvel ezelőtt kerültem mélypontra, amikor megszűnt a munkám, és ott álltam, biztos anyagi háttér nélkül, egyedül három gyerekkel (pár évvel a válás után), és nem tudtam, hogy mi lesz. Brutális érzés volt megélni, hogy nincs szükség már a munkámra, a tapasztalatomra. Nem számít az, amit addig letettem az asztalra, mindenképpen elbocsátanak. Ráadásul az elmúlt időszakban magánéleti válságon is keresztülmentem. Többek között tele voltam sérelemmel, nem tudtam feldolgozni azokat a bántásokat, amit a férfiaktól kaptam. Arra jöttem rá ebben a helyzetben, hogy még a szakadék mélyén is van választásom. Eldönthetem azt, hogy kikelek az ágyból és összeszedem magam. Nekem ebben az önkéntes munka segített a legtöbbet, ebben találtam meg a megoldást. Természetesen a gyerekek miatt is azt éreztem, hogy már illő lenne összeszednem magam. A lényeg, hogy mindig van valaki, akinek szüksége van ránk! Ez pedig jó érzést, motivációt ad arra, hogy ne pizsamában üljünk otthon egész nap. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni, például megkérdezhetjük a szomszéd idős hölgyet, szüksége-e van valamire a boltból? Továbbá a krízis egy lehetőség is az újrakezdésre. Arra, hogy megvalósítsuk az álmainkat, és más dologba kezdjünk. De legyünk türelmesek magunkkal, lépésről-lépésre haladjunk, mindenhez idő kell!”

A közönség részéről számos további kérdés, hozzászólás érkezett a szakértők felé, amelyekről szintén elindult a helyszínen egy komolyabb diskurzus. A társadalmi változások eredményezte egyéni elszigetelődés, a fiatalabb generáció pártalálási gondjai, a megfelelő nőgyógyász választásának a kérdése, a manapság divatos testmozgások eredményessége, a plasztika műtétek előnyei, hátrányai is terítékre kerültek.

Mivel számos további, a női egészéget érintő ügy vár még tisztázásra, megbeszélésére, ezért biztosan lesz még a jövőben FEME Szalon. Addig is, egészségügyi témákban a FEME hivatalos oldalán lehet tájékozódni. Emellett, az Egyesült mindenkit arra bíztat, hogy mesélje el, ossza meg – akár anonim módon, akár nevét vállalva – a történetét, amellyel erőt adhat a sorstársainak. A személyes vallomásokat, vagy a szakértőkhöz intézett kérdéseket az Egyesület email-címére lehet elküldeni: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Külcsín és belbecs – Beszámoló a FEME Szalonról (1. rész)

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.